Audi A4 förnyad   
2011-10-27 kl. 08:59 Visningar: 5051

Audi A4 förnyad
Den åttonde generationens Audi A4 är märkets bäst säljande modell sedan 39 år tillbaka, totalt har det sålts 10 miljoner exemplar. Nu uppdateras modellen för bättre effektivitet.

    
Den uppgraderade designen lyfter fram de horisontella linjerna i fronten. Motorhuven är mer välvd, single frame-grillens övre hörnor är kilformade och de tvärgående listerna är, precis som Audi-ringarna, framhävda i 3D. Stötfångarna har fått ny utformning med vinklade luftintag, nya galler och rektangulära dimljus. A4 allroad quattro känner man igen på de horisontella kromlisterna i kylargrillen och på de runda dimljusen.

Även strålkastarna har fått ny form och är bilen utrustad med xenon plus-strålkastare bildar LED-varselljusen ett smalt, öppet, homogent band. Adaptiva strålkastare med dynamiskt och statiskt kurvljus finns också som tillval.

Baklyktorna speglar strålkastarnas form, och är i kombination med xenon plus-strålkastare försedda med homogena band av LED-lampor. Stötfångaren med sin diffusorinsats har också den fått ny utformning, och avgassystemet mynnar alltid ut i dubbla ändrör.Interiör
Även invändigt har A4-modellerna förädlats. Styrarmen och tändningsnyckeln har modifierats. Högblanka dekordetaljer och smäckra krominlägg på reglagen gör det ännu elegantare i kupén. Den genomtänkta utformningen gör allt så mycket enklare och mer intuitivt att använda. MMI navigation plus har nu 4 knappar istället för 8, och en s.k. skipfunktion integrerad i volymreglaget. Stolvärmen och luftkonditioneringen sköts nu direkt via respektive reglage.

Alla interiörfärger (utom svart) har koordinerats om och klädselalternativen har förnyats. Den nya dekoren runt instrumentinsatsen är tillverkad i ett stycke och färgmässigt avstämd mot interiörfärgen. En nyhet på tillvalslistan är inlägget i Beaufort-ekfanér.

Väljer man till S line sportpaket går interiören i svart och pryds av högklassiga dekordetaljer. 18-tums alternativt 19-tumsfälgar och ett S line sportchassi sänkt med 30 mm gör paketet komplett. Fler alternativ för att göra bilen personlig erbjuds av Audi exclusive och Audi exclusive line.

Bagageutrymmet i A4 sedan har även i detta utförande en volym på 480 liter, eller 962 liter med baksätet nedfällt. För A4 Avant och A4 allroad quattro är bagageutrymmesvolymen 490 resp. 1 430 liter, och till bägge modellerna finns en elmanövrerad baklucka som tillval.

Motorer
Uppgraderade Audi A4 är nu ännu mer effektiv och bränsleförbrukningen har sänkts med i snitt 11 % trots att flera av motorerna bjuder på ökad uteffekt och högre vridmoment. För sedan- och Avant-modellerna erbjuder Audi ett stort antal TDI- och bensinmotorer med hela 23 olika kombinationsmöjligheter mellan motor/växellåda. Alla motorerna är överladdade och försedda med direktinsprutningssystem, och start-stopp-system och energiåtervinning är standard för samtliga.

De 4-cylindriga TDI-motorerna har genomgått omfattande förändringar. En ny varvtalsberoende svängningsdämpare i (i 2.0 TDI på 136 hk, 163 hk eller 177 hk med quattrodrivning) i dubbelmassasvänghjulet gör att motorn går jämnare och mer förfinat på låga varvtal – för ännu tidigare uppväxlingar och en bränslebesparing på upp till 0,2 liter per 100 km.

Mest bränsleekonomisk är Audi A4 2.0 TDI på 136 hk som i sedanversionen drar i snitt endast 4,2 liter bränsle per 100 km, vilket motsvarar CO2-utsläpp på låga 112 gram/km. Nya A4 2.0 TDI på 163 hk är också den optimerad för bästa effektivitet och klarar sig på 4,4 liter diesel per 100 km vilket motsvarar 115 gram CO2/km.

Ytterligare två 4-cylindriga dieselmotorer erbjuds – 143 hk och 177 hk, dessa kan även beställas för A4 allroad quattro. Tre V6 TDI-motorer kompletterar utbudet. 3.0 TDI på 204 hk (ej tillgänglig till A4 allroad quattro) är världens mest effektiva 6-cylindriga motor i sin klass – under huven på en A4 sedan drar den i snitt endast 4,9 liter bränsle per 100 km. Den andra varianten – 3.0 TDI – har en uteffekt på 245 hk och erbjuds även i en clean dieselversion.

A4-serien visar också fram det allra senaste när det gäller bensinmotorteknik. En ny stjärna i TFSI-familjen är den nya 1,8-litersmotor som finns att få till sedan- och Avant-modellerna. Denna 4-cylindriga motor levererar sportig prestanda med en uteffekt på 170 hk och ett vridmoment på 320 Nm. Snittförbrukningen i A4 sedan ligger på låga 5,6 liter per 100 km, motsvarande 134 gram CO2/km. Bränsleförbrukningen har alltså sänkts med hela 19 % jämfört med den förra motorn.

Den nya 1.8 TFSI-motorn bjuder på många innovationer: bl.a. när det gäller ventilstyrning och ventillyftare, det nya temperaturhanteringssystemet, bränsleinsprutningssystemet, turboladdaren liksom integreringen av avgasgrenröret i topplocket. Motorn väger 3,5 kg mindre och den inre friktionen har sänkts betydligt.

I programmet finns även 1.8 TFSI med 120 hk, 2.0 TFSI med 211 hk och 3.0 TFSI som finns i två varianter. I A4 ger V6:an en uteffekt på 272 hk medan den i toppmodellen S4 ger en effekt på imponerande 333 hk.

Drivlina
En 6-växlad manuell växellåda är standard i de framhjulsdrivna sedan- och Avant-modellerna och de flesta varianterna erbjuder en steglös multitronic-växellåda som alternativ. quattroversionerna är endera utrustade med en manuell växellåda eller (fr.o.m. 2.0 TDI på 177 hk en 7-stegad S tronic). A4 allroad quattro erbjuder i likhet med ovan sina motoralternativ endera med en manuell växellåda eller en S tronic-växellåda.

Det innovativa temperaturhanteringssystemet kortar bl.a. den tid det tar för växellådan att komma upp i arbetstemperatur, vilket sänker friktionsförlusterna. Alla växellådorna kännetecknas av sin bekväma och precisa drift, höga effektivitet och breda utväxlingsförhållande – de långa utväxlingsförhållandena i de högre växlarna ger lägre bränsleförbrukning medan de korta utväxlingsförhållandena i de lägre växlarna ger utmärkt dynamik.

quattro permanent fyrhjulsdrift är standard för A4 allroad quattro och finns som tillval för sedan- och Avant-modellerna fr.o.m. 2.0 TDI på 143 hk. Fyrhjulsdriften består av en självspärrande mellandifferential som under normala förhållanden fördelar merparten av motordrivkraften till bakhjulen i förhållandet 40:60, men vid behov kan fördelningen förändras blixtsnabbt. Den vektorbaserade momentfördelningsfunktionen bistår mellandifferentialen med korta bromsingrepp för att göra bilens köregenskaper ännu mer exakta och säkra.

För V6-quattro-varianter erbjuder Audi en sportdifferential som komplement vilket ger A4 maximal precision och bra grepp när man ligger på gränsen och klipper kurvorna. Denna avancerade komponent fördelar aktivt drivkraften mellan bakhjulen allt efter behov.Chassi
Chassit på A4 kännetecknas av sin sportiga precision, höga åkkomfort och överlägsna säkerhet. Stötdämparkarakteristiken och länkarmsfästena i bakhjulsupphängningen har fintrimmats ännu mer. De flesta komponenterna i den 5-länkade framvagnsupphängningen och i trapetslänkarna bak är tillverkade i aluminium.

Standard i Audi A4 är en ny elektromekanisk servostyrning. De direkta utväxlingsförhållandena ger utmärkt kontakt med vägen och vid ojämn vägbana styrningskompenserar den elektromekaniska servostyrningen vilket gör att spårkänsligheten minskar drastiskt. Eftersom den elektromekaniska servostyrningen endast drar energi då man svänger och inte när man kör rakt fram, sänker den bränsleförbrukningen med upp till 0,3 liter per 100 km motsvarande 7 g CO2/km.

En annan finess är Audi drive select. I sitt grundutförande låter det föraren ändra gaspedalskarakteristiken, automatväxellådans växlingspunkter, servostyrningskraften och den automatiska luftkonditioneringens karaktär i 4 lägen – ”comfort”, ”auto”, ”dynamic” och ”efficiency”. Har man valt till ett navigationssystem, kan man dessutom välja ytterligare ett läge – ”individual”, där dina egna personliga inställningar kan sparas.

På tillvalslistan finns även farthållare resp. adaptiv farthållare, sportdifferential, chassi med dämpningskontroll, och dynamisk styrning. Med hjälp av ett överlagrat steg, justeras utväxlingsförhållandet kontinuerligt beroende på bilens hastighet – när man kör på gränsen ser små ingrepp till att kompensera för under- och överstyrning.

Alla framhjulsdrivna versioner av Audi A4 är utrustade med ESP (elektroniskt stabiliseringsprogram) med differentialbroms. Vid sportig körning förbättrar detta system köregenskaperna och säkerheten ytterligare genom att göra små bromsingrepp på det framhjul som belastas minst, invändigt i en kurva. De stora bromsarna – med ventilerade bromsskivor både fram och bak på många versioner – ger enastående bromsförmåga, och bromskraften går att dosera mycket exakt.

Aluminiumfälgar är standard och beroende på motorversion är fälgstorleken 16, 17 tum eller 18 tum. Däcken är rullmotståndsminimerade lågfriktionsdäck.

Förarhjälpsystem
A4 kan även utrustas med avancerade förarhjälpsystem för att göra körningen ännu bekvämare. Standard för alla versioner är ett nytt förarinformationssystem med pauspåminnare, en funktion som med hjälp av bl.a. rattrörelserna känner av om föraren avviker från sitt vanliga körmönster och i så fall påminner om att det är dags att ta en liten paus.

Den adaptiva farthållaren håller i hastigheter mellan 0-200 km/h avståndet konstant till fordonet framför. Om risken är stor att den egna bilen ska köra in i bakpartiet på den framförvarande, och hastigheten är lägre än 30 km/h, slår systemet automatiskt till bromsarna med full kraft. Audi active lane assist hjälper föraren att hålla bilen kvar i sitt körfält. Med hjälp av en kamera som registrerar vägmarkeringarna, kan systemet vid behov göra små ingrepp i styrningen. Audi side assist övervakar området bakom A4 med hjälp av radar och kan t.ex. upptäcka fordon i den döda vinkeln.

Infotainmentsystem
Audi erbjuder en lång rad högteknologiska infotainmentsystem för A4-serien, alltifrån Radio chorus – med CD och 8 högtalare – som är standard, till MMI navigation plus – med stor hårddisk, färgskärm, 3D-grafik och DVD-spelare.

Ett förstklassigt komplement till MMI navigation plus är ”Bluetooth biltelefon online”. Via Audi connect ger detta system tillgång till olika tjänster i bilen, som t.ex. röststyrd Google-sökning på intressanta ställen (POI), navigation med hjälp av Google Earth-bilder och Google Street View. En annan av dessa tjänster är Audi trafikinformation online som ger föraren den senaste informationen om trafikstockningar längs den valda färdvägen. En WLAN hotspot, som ingår i Bluetooth biltelefon online, gör det möjligt för passagerarna i en A4 att surfa på Internet och skicka e-post.Audi S4
Audi S4, som finns i versionerna sedan och Avant, är utrustad med den starkaste motorn i utbudet – 3.0 TFSI med 333 hk och ett vridmoment på 440 Nm. I snitt drar sedanmodellen endast 8 liter bränsle/100 km – och prestandan imponerar: 0 till 100 km/h går på 5,0 sekunder, och den elektroniskt begränsade topphastigheten ligger på 250 km/h.

Uppgraderade Audi S4 känns igen på sina nya strålkastare, stötfångare, luftintag och färger. Även invändigt hittar vi diskreta förändringar. S-sportchassit och 18”-fälgarna ger S4 enastående väghållning.

De svenska priserna för uppgraderade Audi A4 börjar på 283 500 kronor (A4 sedan 1.8 TFSI 170 hk). Ny standardutrustning är bland annat larm, kromade lister och blank takreling (Avant).

Fler prisexempel:
A4 sedan 2.0 TDIe 136/143 hk, från 295 000 kronor
A4 sedan 2.0 TFSI 211 hk quattro S tronic, från 353 700 kronor
A4 Avant 2.0 TDIe 163 hk, från 317 000 kronor
A4 allroad 2.0 TDI 177 hk quattro, från 356 100 kronor
 Filmlänkar   
21/03  BMW-förare svinar satan i trafiken
20/03  Polisen gillar inte högljudd E 63 AMG
15/03  Rolls-Royce Ghost på strippen!
15/03  Honda S2000-ägare gör en Mustang - det var väl onödigt!
14/03  Mustang showar - kraschar i Lamborghinis staket
10/03  Åkrädd kartläsare – ren och skär humor!
10/03  A-traktorbygge - från 945 till 740!
01/03  Försäkringsbolaget fick nys om kraschfilmen
28/02  Här är världens snabbaste Honda S2000
28/02  18-åringar ska inte ha Gallardo
27/02  Men vad fanken: Ferrari 488 med korkad förare!
25/02  Stora problem när sänkta bilar möter låga hinder
23/02  Så här förhindrar man en road rage
23/02  De fem bästa Porsche-ljuden
23/02  Superbilsgarage med både bilar och vita tigrar
22/02  Entusiastiskt test av 604-hästars E63S
22/02  Livet är som ett dataspel med Huracán genom natten
21/02  Indisk mobb kastar sten på Aventador och 458
17/02  Månadens motorsport-fails
16/02  Läskigt som sjutton i skogen
15/02  Trumps entourage har hög säkerhet - minst sagt
14/02  Aston Martin Vantage Roadster showar - och kraschar med hus
13/02  Sladda i snö med nya Lamborghini ser kul ut
13/02  McLaren-kraschen kostade 1,1 miljoner
06/02  Bogserlina i London-trafiken får folk att ramla
06/02  Pippigul R8 V10 Plus bärgas från en å
31/01  Dyrt värre: Jon Olssons gamla Murciélago kraschad
31/01  Filmar en Pagani Zonda F - krockar med den
24/01  Elefant röjer på en indisk festival - stångar Tuktuks
24/01  Polis slänger en kopp kaffe på en hojåkare
19/01  Snubben har en gasolbrännare på full fart i bilen
18/01  Tunnelrace slutar med krasch
16/01  Polis och tjuv – i custombyggda muskler!
16/01  Superbilsmöte: Rimac Concept_One vs Veyron
16/01  Hellcat är inte nog – nu kommer SRT Demon!
16/01  Jimmie kör så det ryker med sin M3 E36 Turbo
11/01  BMW M4 i Förenade Arabemiraten - gissa vad?
10/01  Här kraschar han hyr-Ferrarin värd över 2.000.000
10/01  Audi SQ7 kraschar på Nürburgring
09/01  Riktigt mysig mix av burnouts och snabba bilar
Tusentals filmer i arkivet!
 Bilvärlden är galen!   
Visa fler galna bilder »
 Kommentarer   

Inga kommentarer n...


Skriv kommentar:
Namn: E-mail:
Kommentar:

10 + 9 = (Spam-koll)

OBS! Ditt IP-nummer registreras.
Läs mer om kommentarsmöjligheterna
 Bilvärlden är galen!   
Visa fler galna bilder »
 Undersökning   
Går du omvägar för att kolla på snygga fälgar?

Jajamensan
Det händer
Nej!

 Från forumet   
[08:30] ZIL 117 Hot Rod Nisse
[08:29] Beijing CB4 limousine för Race ! Hot Rod Nisse
[10:58] Allmänt/offtopic- tråden! Mr. PinkDrifter
[12:08] Honda CR-Z chargerviper
[15:16] Detta köpte jag precis - Tråden! Robe
 Sportbilen-reklam   
 Senaste bildgallerierna!   
»  Nissan GT-R Track Edition 2017
17 bilder
»  Porsche Panamera Sport Turismo 2018
21 bilder
»  Ferrari F50, Mike Tysons
23 bilder
»  Pagani Huayra Roadster
25 bilder
»  Bugatti-fabriken inifrån
24 bilder
»  MB E 63 S AMG kombi
19 bilder
»  Stockholm Lifestyle Motor Show 2017
136 bilder
»  Ford Mustang 2018
15 bilder
»  BMW 4-serie 2018
135 bilder
»  Audi Q8 concept
34 bilder
»  BMW M5 F10 Vorsteiner
16 bilder
»  BMW M2 Manhart 630 hk
26 bilder

Se fler bilder här! Annonser   
LeoVegas Sports - Årets sporthändelse i mobilen! Besök vår hemsida att ta del av våra exklusiva bonus erbjudanden!

BilDelarOnline24.se
www.ReservDELAR24.Se


 Bilmärken A-Ö   
Hitta allt om DITT märke!
 Sök   
Sök på sportbilen: