Audi A4 förnyad   
2011-10-27 kl. 08:59 Visningar: 5652

Audi A4 förnyad
Den åttonde generationens Audi A4 är märkets bäst säljande modell sedan 39 år tillbaka, totalt har det sålts 10 miljoner exemplar. Nu uppdateras modellen för bättre effektivitet.

    
Den uppgraderade designen lyfter fram de horisontella linjerna i fronten. Motorhuven är mer välvd, single frame-grillens övre hörnor är kilformade och de tvärgående listerna är, precis som Audi-ringarna, framhävda i 3D. Stötfångarna har fått ny utformning med vinklade luftintag, nya galler och rektangulära dimljus. A4 allroad quattro känner man igen på de horisontella kromlisterna i kylargrillen och på de runda dimljusen.

Även strålkastarna har fått ny form och är bilen utrustad med xenon plus-strålkastare bildar LED-varselljusen ett smalt, öppet, homogent band. Adaptiva strålkastare med dynamiskt och statiskt kurvljus finns också som tillval.

Baklyktorna speglar strålkastarnas form, och är i kombination med xenon plus-strålkastare försedda med homogena band av LED-lampor. Stötfångaren med sin diffusorinsats har också den fått ny utformning, och avgassystemet mynnar alltid ut i dubbla ändrör.Interiör
Även invändigt har A4-modellerna förädlats. Styrarmen och tändningsnyckeln har modifierats. Högblanka dekordetaljer och smäckra krominlägg på reglagen gör det ännu elegantare i kupén. Den genomtänkta utformningen gör allt så mycket enklare och mer intuitivt att använda. MMI navigation plus har nu 4 knappar istället för 8, och en s.k. skipfunktion integrerad i volymreglaget. Stolvärmen och luftkonditioneringen sköts nu direkt via respektive reglage.

Alla interiörfärger (utom svart) har koordinerats om och klädselalternativen har förnyats. Den nya dekoren runt instrumentinsatsen är tillverkad i ett stycke och färgmässigt avstämd mot interiörfärgen. En nyhet på tillvalslistan är inlägget i Beaufort-ekfanér.

Väljer man till S line sportpaket går interiören i svart och pryds av högklassiga dekordetaljer. 18-tums alternativt 19-tumsfälgar och ett S line sportchassi sänkt med 30 mm gör paketet komplett. Fler alternativ för att göra bilen personlig erbjuds av Audi exclusive och Audi exclusive line.

Bagageutrymmet i A4 sedan har även i detta utförande en volym på 480 liter, eller 962 liter med baksätet nedfällt. För A4 Avant och A4 allroad quattro är bagageutrymmesvolymen 490 resp. 1 430 liter, och till bägge modellerna finns en elmanövrerad baklucka som tillval.

Motorer
Uppgraderade Audi A4 är nu ännu mer effektiv och bränsleförbrukningen har sänkts med i snitt 11 % trots att flera av motorerna bjuder på ökad uteffekt och högre vridmoment. För sedan- och Avant-modellerna erbjuder Audi ett stort antal TDI- och bensinmotorer med hela 23 olika kombinationsmöjligheter mellan motor/växellåda. Alla motorerna är överladdade och försedda med direktinsprutningssystem, och start-stopp-system och energiåtervinning är standard för samtliga.

De 4-cylindriga TDI-motorerna har genomgått omfattande förändringar. En ny varvtalsberoende svängningsdämpare i (i 2.0 TDI på 136 hk, 163 hk eller 177 hk med quattrodrivning) i dubbelmassasvänghjulet gör att motorn går jämnare och mer förfinat på låga varvtal – för ännu tidigare uppväxlingar och en bränslebesparing på upp till 0,2 liter per 100 km.

Mest bränsleekonomisk är Audi A4 2.0 TDI på 136 hk som i sedanversionen drar i snitt endast 4,2 liter bränsle per 100 km, vilket motsvarar CO2-utsläpp på låga 112 gram/km. Nya A4 2.0 TDI på 163 hk är också den optimerad för bästa effektivitet och klarar sig på 4,4 liter diesel per 100 km vilket motsvarar 115 gram CO2/km.

Ytterligare två 4-cylindriga dieselmotorer erbjuds – 143 hk och 177 hk, dessa kan även beställas för A4 allroad quattro. Tre V6 TDI-motorer kompletterar utbudet. 3.0 TDI på 204 hk (ej tillgänglig till A4 allroad quattro) är världens mest effektiva 6-cylindriga motor i sin klass – under huven på en A4 sedan drar den i snitt endast 4,9 liter bränsle per 100 km. Den andra varianten – 3.0 TDI – har en uteffekt på 245 hk och erbjuds även i en clean dieselversion.

A4-serien visar också fram det allra senaste när det gäller bensinmotorteknik. En ny stjärna i TFSI-familjen är den nya 1,8-litersmotor som finns att få till sedan- och Avant-modellerna. Denna 4-cylindriga motor levererar sportig prestanda med en uteffekt på 170 hk och ett vridmoment på 320 Nm. Snittförbrukningen i A4 sedan ligger på låga 5,6 liter per 100 km, motsvarande 134 gram CO2/km. Bränsleförbrukningen har alltså sänkts med hela 19 % jämfört med den förra motorn.

Den nya 1.8 TFSI-motorn bjuder på många innovationer: bl.a. när det gäller ventilstyrning och ventillyftare, det nya temperaturhanteringssystemet, bränsleinsprutningssystemet, turboladdaren liksom integreringen av avgasgrenröret i topplocket. Motorn väger 3,5 kg mindre och den inre friktionen har sänkts betydligt.

I programmet finns även 1.8 TFSI med 120 hk, 2.0 TFSI med 211 hk och 3.0 TFSI som finns i två varianter. I A4 ger V6:an en uteffekt på 272 hk medan den i toppmodellen S4 ger en effekt på imponerande 333 hk.

Drivlina
En 6-växlad manuell växellåda är standard i de framhjulsdrivna sedan- och Avant-modellerna och de flesta varianterna erbjuder en steglös multitronic-växellåda som alternativ. quattroversionerna är endera utrustade med en manuell växellåda eller (fr.o.m. 2.0 TDI på 177 hk en 7-stegad S tronic). A4 allroad quattro erbjuder i likhet med ovan sina motoralternativ endera med en manuell växellåda eller en S tronic-växellåda.

Det innovativa temperaturhanteringssystemet kortar bl.a. den tid det tar för växellådan att komma upp i arbetstemperatur, vilket sänker friktionsförlusterna. Alla växellådorna kännetecknas av sin bekväma och precisa drift, höga effektivitet och breda utväxlingsförhållande – de långa utväxlingsförhållandena i de högre växlarna ger lägre bränsleförbrukning medan de korta utväxlingsförhållandena i de lägre växlarna ger utmärkt dynamik.

quattro permanent fyrhjulsdrift är standard för A4 allroad quattro och finns som tillval för sedan- och Avant-modellerna fr.o.m. 2.0 TDI på 143 hk. Fyrhjulsdriften består av en självspärrande mellandifferential som under normala förhållanden fördelar merparten av motordrivkraften till bakhjulen i förhållandet 40:60, men vid behov kan fördelningen förändras blixtsnabbt. Den vektorbaserade momentfördelningsfunktionen bistår mellandifferentialen med korta bromsingrepp för att göra bilens köregenskaper ännu mer exakta och säkra.

För V6-quattro-varianter erbjuder Audi en sportdifferential som komplement vilket ger A4 maximal precision och bra grepp när man ligger på gränsen och klipper kurvorna. Denna avancerade komponent fördelar aktivt drivkraften mellan bakhjulen allt efter behov.Chassi
Chassit på A4 kännetecknas av sin sportiga precision, höga åkkomfort och överlägsna säkerhet. Stötdämparkarakteristiken och länkarmsfästena i bakhjulsupphängningen har fintrimmats ännu mer. De flesta komponenterna i den 5-länkade framvagnsupphängningen och i trapetslänkarna bak är tillverkade i aluminium.

Standard i Audi A4 är en ny elektromekanisk servostyrning. De direkta utväxlingsförhållandena ger utmärkt kontakt med vägen och vid ojämn vägbana styrningskompenserar den elektromekaniska servostyrningen vilket gör att spårkänsligheten minskar drastiskt. Eftersom den elektromekaniska servostyrningen endast drar energi då man svänger och inte när man kör rakt fram, sänker den bränsleförbrukningen med upp till 0,3 liter per 100 km motsvarande 7 g CO2/km.

En annan finess är Audi drive select. I sitt grundutförande låter det föraren ändra gaspedalskarakteristiken, automatväxellådans växlingspunkter, servostyrningskraften och den automatiska luftkonditioneringens karaktär i 4 lägen – ”comfort”, ”auto”, ”dynamic” och ”efficiency”. Har man valt till ett navigationssystem, kan man dessutom välja ytterligare ett läge – ”individual”, där dina egna personliga inställningar kan sparas.

På tillvalslistan finns även farthållare resp. adaptiv farthållare, sportdifferential, chassi med dämpningskontroll, och dynamisk styrning. Med hjälp av ett överlagrat steg, justeras utväxlingsförhållandet kontinuerligt beroende på bilens hastighet – när man kör på gränsen ser små ingrepp till att kompensera för under- och överstyrning.

Alla framhjulsdrivna versioner av Audi A4 är utrustade med ESP (elektroniskt stabiliseringsprogram) med differentialbroms. Vid sportig körning förbättrar detta system köregenskaperna och säkerheten ytterligare genom att göra små bromsingrepp på det framhjul som belastas minst, invändigt i en kurva. De stora bromsarna – med ventilerade bromsskivor både fram och bak på många versioner – ger enastående bromsförmåga, och bromskraften går att dosera mycket exakt.

Aluminiumfälgar är standard och beroende på motorversion är fälgstorleken 16, 17 tum eller 18 tum. Däcken är rullmotståndsminimerade lågfriktionsdäck.

Förarhjälpsystem
A4 kan även utrustas med avancerade förarhjälpsystem för att göra körningen ännu bekvämare. Standard för alla versioner är ett nytt förarinformationssystem med pauspåminnare, en funktion som med hjälp av bl.a. rattrörelserna känner av om föraren avviker från sitt vanliga körmönster och i så fall påminner om att det är dags att ta en liten paus.

Den adaptiva farthållaren håller i hastigheter mellan 0-200 km/h avståndet konstant till fordonet framför. Om risken är stor att den egna bilen ska köra in i bakpartiet på den framförvarande, och hastigheten är lägre än 30 km/h, slår systemet automatiskt till bromsarna med full kraft. Audi active lane assist hjälper föraren att hålla bilen kvar i sitt körfält. Med hjälp av en kamera som registrerar vägmarkeringarna, kan systemet vid behov göra små ingrepp i styrningen. Audi side assist övervakar området bakom A4 med hjälp av radar och kan t.ex. upptäcka fordon i den döda vinkeln.

Infotainmentsystem
Audi erbjuder en lång rad högteknologiska infotainmentsystem för A4-serien, alltifrån Radio chorus – med CD och 8 högtalare – som är standard, till MMI navigation plus – med stor hårddisk, färgskärm, 3D-grafik och DVD-spelare.

Ett förstklassigt komplement till MMI navigation plus är ”Bluetooth biltelefon online”. Via Audi connect ger detta system tillgång till olika tjänster i bilen, som t.ex. röststyrd Google-sökning på intressanta ställen (POI), navigation med hjälp av Google Earth-bilder och Google Street View. En annan av dessa tjänster är Audi trafikinformation online som ger föraren den senaste informationen om trafikstockningar längs den valda färdvägen. En WLAN hotspot, som ingår i Bluetooth biltelefon online, gör det möjligt för passagerarna i en A4 att surfa på Internet och skicka e-post.Audi S4
Audi S4, som finns i versionerna sedan och Avant, är utrustad med den starkaste motorn i utbudet – 3.0 TFSI med 333 hk och ett vridmoment på 440 Nm. I snitt drar sedanmodellen endast 8 liter bränsle/100 km – och prestandan imponerar: 0 till 100 km/h går på 5,0 sekunder, och den elektroniskt begränsade topphastigheten ligger på 250 km/h.

Uppgraderade Audi S4 känns igen på sina nya strålkastare, stötfångare, luftintag och färger. Även invändigt hittar vi diskreta förändringar. S-sportchassit och 18”-fälgarna ger S4 enastående väghållning.

De svenska priserna för uppgraderade Audi A4 börjar på 283 500 kronor (A4 sedan 1.8 TFSI 170 hk). Ny standardutrustning är bland annat larm, kromade lister och blank takreling (Avant).

Fler prisexempel:
A4 sedan 2.0 TDIe 136/143 hk, från 295 000 kronor
A4 sedan 2.0 TFSI 211 hk quattro S tronic, från 353 700 kronor
A4 Avant 2.0 TDIe 163 hk, från 317 000 kronor
A4 allroad 2.0 TDI 177 hk quattro, från 356 100 kronor
 Filmlänkar   
13/12  Lamborghini Aventador - inget för tjockisar
07/12  Motorjournalen kör Porsche Panamera Turbo S E-Hybrid
29/11  Motorjournalen testar nya Kia Stinger
27/11  Motorjournalen har kört 400 hk starka RS 3 Sedan
20/11  Matt Farah kör Lancia Stratos!
16/11  350-hästars Fiat 500 med extrembreddad kolfiberkaross!
14/11  Kolla in udda Lambo-baserade Kode 0
13/11  Vilken best! Diablo GT1 Stradale - en av bara två!
09/11  Helt original 1M Coupé låter fantastiskt
07/11  Världens snabbaste bil: Koenigsegg Agera RS kör 458 km/h
26/10  Busschaufförer kör som idioter
24/10  Nya Honda Civic Type-R testad av Matt Farah på bana
18/10  Läskiga scener från bil genom Portugals skogsbränder
17/10  Han köpte en långmilad Porsche 911 - så gick det sen
16/10  Killen som fick Aventadoren översprungen intervjuad
11/10  Om du undrar varför alla älskar Honda S2000...
06/10  Koenigsegg är snabbare än Bugatti 0-400-0
05/10  Whoa - brutal R8 V10 plus med 900 hk!
03/10  Zlatan kör sin LaFerrari i Stockholm
26/09  Snubben är grymt nöjd med Kia Stinger V6 RWD
20/09  Märkliga fordon under Burning Man
05/09  Rånare i RS6 gör allt för att komma undan
04/09  Nissan GT-R lockar fram idioten i dig
28/08  Motorjournalen kör 300 i AMG E63 S 4Matic
23/08  Volvo XC60 visad i Västerås igår
18/08  Par i Range Rover undviker precis beväpnade biltjuvar
14/08  Oh shit - här kraschar en 2005 års Jaguar F1
17/07  Med 600 hk Impreza upp för Mt Washington
09/07  Hammarbyrampen 2017 - raggare röjer på macken!
07/07  Burnouts på Hälla i Västerås igår
04/07  BMW E30 V8 Turbo lägger rök i Södra Länken
04/07  Världspremiär för 700 hk Porsche GT2 RS!
20/06  Grym reklamfilm med nya Audi R8 Spyder
19/06  BMW M5 tar plötsligt eld i Ryssland
19/06  Volt under Gatebil i helgen
09/06  Astra gör läskig volt på Nürburgring
08/06  Ännu dyrare: Porsche 911 Turbo S Exclusive Series
07/06  Spionfilm: Porsche GT2 RS kommer tillbaka
05/06  10 minuter med kraschande Skodor
02/06  M3 E92 i 300 blås på motorvägen
Tusentals filmer i arkivet!
 Bilvärlden är galen!   
Visa fler galna bilder »
 Kommentarer   

Inga kommentarer n...


Skriv kommentar:
Namn: E-mail:
Kommentar:

8 + 4 = (Spam-koll)

OBS! Ditt IP-nummer registreras.
Läs mer om kommentarsmöjligheterna
 Bilvärlden är galen!   
Visa fler galna bilder »
 Undersökning   
Går du omvägar för att kolla på snygga fälgar?

Jajamensan
Det händer
Nej!

    
 Sportbilen-reklam   
 Senaste bildgallerierna!   
»  McLaren Senna
25 bilder
»  Lamborghini Urus
26 bilder
»  Aria FX V8 hybrid 1.150 hk
6 bilder
»  Chevrolet Corvette ZR1 Convertible
10 bilder
»  Tesla Roadster
12 bilder
»  Corvette ZR1 2019
16 bilder
»  Hennessey Venom F5
19 bilder
»  Lamborghini Terzo Millennio Concept
17 bilder
»  Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio
6 bilder
»  Volvo V60 Polestar WTCC 2018
19 bilder
»  Polestar 1 - 600 hk/1.000 Nm hybrid
19 bilder
»  Ford GT i Norge
12 bilder

Se fler bilder här!

Länkguiden Rally & Racing


 Annonser   
LeoVegas Sports - Årets sporthändelse i mobilen! Besök vår hemsida att ta del av våra exklusiva bonus erbjudanden!

BilDelarOnline24.se
www.ReservDELAR24.Se


 Bilmärken A-Ö   
Hitta allt om DITT märke!
 Sök   
Sök på sportbilen: