Världspremiär för Audis nya S-modeller på bilsalongen i Frankfurt   
2011-09-01 kl. 13:45 Visningar: 5192
Världspremiär för Audis nya S-modeller på bilsalongen i Frankfurt
Under årets upplaga av Frankfurt bilsalong (IAA) premiärvisar Audi inte mindre än tre nya S-modeller. Gemensamt för Audi S6, Audi S7 och Audi S8 är hög effekt och låg förbrukning. Med hjälp av downsizing har bränsleförbrukningen kunnat reduceras med upp till 25 procent samtidigt som prestandan nu är sportigare än någonsin.

Text och foto: Audi
    Audi S6 och S6 Avant
Karakteristiskt för Audis S-modeller är att de är flexibla sportbilar för vardagsbruk, med en diskret framtoning och generös utrustningsnivå.

Nya S6 och S6 Avant är utrustad med en ny 4.0 TFSI-motor med 420 hk. Denna V8-motor med dubbelturbo levererar ett vridmoment på 550 Nm mellan 1 400 och 5 300 v/min. 0 till 100 km/h går på snabba 4,8 sekunder (4,9 sekunder för S6 Avant). Topphastigheten är elektroniskt begränsad till 250 km/h.

Med 4.0 TFSI introducerar Audi sin downsizing teknik i högprestandaklassen. Jämfört med motorn i den förra modellen (en bensindriven V10 på 5,2-liter), erbjuder 4.0 TFSI ännu sportigare prestanda samtidigt som bränsleförbrukningen är sänkt med så mycket som 25 procent. Den genomsnittliga bränsleförbrukningen ligger på endast 9,7 liter per 100 km i S6 (9,8 liter i S6 Avant ) vilket är betydligt lägre än konkurrenterna.

Flera olika teknologier bidrar till de imponerande siffrorna, däribland energiåtervinning och start-stopp-system liksom det nya cylinderstyrsystemet ”cylinder on demand”. Vid delbelastning kopplar den ur 4 av de 8 cylindrarna för maximal effektivitetsvinst.

Samtidigt aktiveras även ANC-systemet (Active Noise Cancellation). 4 mikrofoner, som sitter placerade i innertaket, registrerar ljudet i kupén och resultaten analyseras av en dator. Om datorn konstaterar störande ljudkomponenter, skickar den ut ett motfasljud i ljudanläggningens högtalare. Detta gör att det störande ljudet elimineras så gott som helt.

Oberoende av detta, använder de aktiva, elektroniskt styrda motorlagren riktade motpulser för att dämpa lågfrekventa vibrationer. Ett ljudställdon, klaffar i avgassystemet, motorkåpan och ett nyutvecklat tvåmassesvänghjul med centrifugalpendel i den 7-stegade S tronic-växellådan bidrar också de till det maffiga ljudet och den jämna gången.

Motorkraften leds genom en snabbväxlande, 7-stegad S tronic-växellåda. Audis permanenta fyrhjulsdrift quattro arbetar med vektorbaserad momentfördelning och har en självspärrande mellandifferential. Om man så önskar, kan quattron kompletteras med en sportdifferential (tillval) som aktivt fördelar drivkraften mellan bakhjulen.

Chassi
Audi S6 är utrustad med adaptiv sportluftfjädring som standard. Denna stramt avstämda luftfjädring med variabel dämpning sänker chassit med 10 mm. Det här ger mycket precisa köregenskaper, med bibehållen hög komfort. De effektiva bromsskivorna, ventilerade fram och bak, har mattsvarta bromsok som pryds av S6-märken. Som tillval erbjuder Audi även kolfiberarmerade keramiska bromsskivor. Gjutna aluminiumfälgar i en unik parallell 5-ekersdesign i storleken 8.5 J x 19 och däck av dimensionen 255/40.

Kördynamiksystemet Audi drive select är standard i de båda nya S-modellerna. Bland annat modifierar det gaspedalskarakteristiken, S tronic-växellådans växlingspunkter, det elektromekaniska styrservots assistans och den adaptiva luftfjädringens karakteristik. Föraren kan justera dessa system i 5 steg. Tillvalet sportdifferential och dynamisk styrning, som ändrar utväxlingsförhållande beroende på bilens hastighet, kan också de integreras i Audi drive select.

Kaross och design
Karossen består till ca 20 procent av aluminium vilket betyder mycket för dynamiken hos Audi S6. Tjänstevikten för Audi S6 är endast 1 895 kg (S6 Avant 1 950 kg). Single frame-grillen pryds av aluminiumdetaljer och dubbla horisontella kromlameller. Även stötfångaren fram pryds av en kromlist. Ytterbackspeglarna har kåpor i aluminiumlook, och trösklarna har fått en särpräglad utformning. S6 sedan är utrustad med en spoiler på bakluckan – Avant med en takspoiler. På bägge modellerna är diffusorn bak platinagrå med en kant i aluminiumoptik. De 4 kromade ändrören är ellipsformade. Den sportiga elegansen går igen även invändigt med röda detaljer och aluminiumdekor och optik. Standardklädseln består av en kombination av pärlnappaläder och Alcantara, med Milano och Valcona som tillval. Sportstolar, som är inställbara i höjdled och försedda med elektriskt svankstöd och prydda av inpräglade S-logotyper, är standard medan elektriskt inställbara S-sportstolar med integrerade nackskydd kan fås som tillval.

Utrustning och lansering
Premiär hos Audis återförsäljare får Audi S6 (Sedan och Avant) under våren 2012. Standardutrustningen är hög med bland annat Xenon Plus strålkastare med allvädersbelysning, LED-bakljus, elektromekanisk parkeringsbroms, förarinformationssystem med färgskärm samt MMI radio plus med Bluetooth-gränssnitt, och Audi sound system.
Audi S7 Sportback
Under huven på Audi S7 Sportback finns samma motor som i S6 och S6 Avant: nya 4.0 TFSI, med en uteffekt på 420 hk och ett vridmoment på 550 Nm. Denna dubbelturbo-V8 accelererar upp 5-dörrarscoupén från 0 till 100 km/h på 4,9 sekunder, och den begränsade topphastigheten ligger på 250 km/h. Den förfinade 8-cylindriga motorn, som använder Audis ”cylinder on demand”-teknik vid delbelastning, förbrukar i snitt endast 9,7 liter bränsle per 100 km.

Den imponerande effektiviteten kan till stora delar tillskrivas lättviktskarossen. Denna aluminiumhybridkonstruktion väger ca 15 procent mindre än en jämförbar kaross av stål. Till lättviktskomponenterna hör den långa bakluckan – som standard utrustad med elektrisk öppning och stängning.

Drivlina och chassi
För kraftöverföringen i Audi S7 Sportback svarar den dynamiska, 7-stegade S tronic växellådan och quattro permanent fyrhjulsdrift med självspärrande mellandifferential och vektorbaserad momentfördelning. Audi sportdifferential (tillval) fördelar variabelt motorns drivkraft mellan bakhjulen.

S7 Sportback är som standard utrustad med adaptiv sportluftfjädring och Audi drive select. Bakom de 19 tum stora fälgarna sitter stora, ventilerade bromsskivor fram och bak. De matta bromsoken pryds fram av stiliga S7-märken. Kolfiberarmerade keramiska bromsskivor finns som tillval. Bland andra chassialternativ finns 19”- och 20”-fälgar och dynamisk styrning som ändrar sitt utväxlingsförhållande beroende på bilens hastighet.

Kaross och design
Audi S7 Sportback har en konsekvent design. Den långa motorhuven, den långa hjulbasen och de korta överhängen åstadkommer perfekta proportioner. Den låga, dynamiskt spänningsfulla taklinjen ger 5-dörrarsmodellen en coupéliknande karaktär. I motorvägsfart skjuts en bakspoiler fram ur bakluckan för att förbättra stabiliteten ytterligare. Även Audi S7 sticker ut med diskreta, men ändå iögonfallande detaljer, såsom single frame-grillen, stötfångarna fram och bak, ytterbackspeglarna, trösklarna, diffusorn och ändrören.

Även invändigt framhäver S7 Sportback sin sportiga karaktär med detaljer som S-märken, den röda ringen på start-stopp-knappen, S7-logon på de belysta instegslisterna, aluminiumlisten på växelspaken till S tronic-växellådan och växlingspaddlarna i aluminium. Fotstödet och pedalerna är tillverkade i rostfritt stål, och softkey-knapparna till MMI-systemet glänser i aluminiumoptik. Standardklädseln består av en kombination av pärlnappaläder och Alcantara, med Milano- och Valcona-läder som tillval. Audi utrustar S7 Sportback med S-sportstolar som är inställbara i höjdled och har elektriska svankstöd som standard. Ryggstöden på S-sportstolarna pryds av inpräglade S-märken.

Utrustning och lansering
De första leveranserna av S7 Sportback beräknas ske någon gång under våren 2012. Bland standardutrustningen hittar vi bland annat Xenon Plus strålkastare med LED-varselljus, förarinformationssystem med färgdisplay, och det mångkunniga ljud- och manöversystemet MMI radio plus. Som tillval kan S7 Sportback utrustas med alla de tekniskt avancerade tillval som modellserien bjuder på.Audi S8
Audi S8, som också lanseras under våren 2012, är det nya överhuvudet i Audi S-familjen – en stor, sportig och elegant sedan med suveräna krafter. I S8 utvecklar nya 4.0 TFSI inte mindre än 520 hk och ett konstant vridmoment på 650 Nm från
1 700 till 5 500 v/min. Resultatet är en helt enastående prestanda: Spurten från 0 till 100 km/h går på 4,2 sekunder, och den elektroniskt begränsade topphastigheten ligger på 250 km/h.

Dubbelturbo-V8:ans bränsleförbrukning imponerar – i snitt drar den endast 10,2 liter per 100 km vilket är betydligt mindre än dess konkurrenter. Den 5,2-liter stora V10-motorn i den föregående modellen drog i genomsnitt 13,2 liter bensin per 100 km. Bränsleförbrukningen har nu reducerats med 23 procent – trots att motoreffekten höjts med 70 hk.

Bakom dessa enastående värden för nya Audi S8 döljer sig en mix av teknologier från Audis modulära effektivitetsplattform, däribland energiåtervinnings- och start-stopp-system. Den nyutvecklade “cylinder on demand”-tekniken spelar en speciellt framträdande roll. Vid delbelastning kopplar den ur 4 av de 8 cylindrarna för en effektivitetsvinst som är speciellt uttalad i måttlig motorvägsfart. Ett helt paket av ljuddämpande åtgärder, däribland Active Noise Cancellation (ANC), ser till att minimera eventuella oljud och vibrationer.

Den 8-stegade tiptronic-växellådan i S8 är också den en kombination av sportighet och effektivitet. Den växlar om möjligt upp på låga varvtal, men växlar snabbt och bekvämt ner så fort föraren så vill. Tiptronic leder motorkraften vidare till en quattro-drivlina med självspärrande mellandifferential och en sportdifferential på bakaxeln.

Chassi
Nya Audi S8 levererar också när det gäller chassit. En av finesserna är en specialavstämd adaptiv luftfjädring med variabel dämpning som kan reglera åkhöjden i tre nivåer och på så sätt säkerställer en heltäckande körupplevelse. Det här systemet matchar perfekt den dynamiska styrningen – också den standard – som anpassar utväxlingsförhållandet och styrhjälpen allt efter bilens hastighet. Vid sportig körning i kurvor, gör den små, nästa omärkbara korrektioner av styrningen för att stabilisera fordonet.

Dynamiksystemet Audi drive select innefattar båda dessa system och dessutom motorstyrning, 8-växlade tiptronic och en sportdifferential. Föraren kan själv bestämma karaktären för dessa komponenter genom att välja mellan de fem lägena comfort, auto, dynamic, individual och efficiency.

De S-specifika standardfälgarna har storleken 9 J x 20 med däck av dimensionen 265/40. De ventilerade bromsskivorna har en diameter på 400 mm fram och 365 mm bak. De mattsvarta bromsoken fram pryds av S8-märken. De kolfiberarmerade keramiska bromsskivorna (tillval) sänker var och en fordonets vikt med 5 kg. Deras bromsok är lackerade i antracitgrått. Stabiliseringsprogrammet ESP har även ett sportläge i vilket motorns uteffekt bestäms enbart av pedalläget.

Kaross och design
Den jämförelsevis låga vikten på 1 975 kg ger S8 en stor fördel. Audi Space Frame karossen (ASF) består nästan helt av aluminium. Endast B-stolparna är tillverkade i höghållfast stål. Karossen väger endast 231 kg – en konventionell kaross av stål skulle väga ca 100 kg mer.

Single frame-grillen är platinagrå och de åtta dubbellamellerna är förkromade. Spoilerns nedre kant i aluminiumoptik gör att stötfångaren ser ännu vassare ut, och luftintagen på sidorna har högglanspolerade svarta lameller med lister i aluminiumlook. Avgassystemet mynnar ut i 2 dubbla, ovala ändrör med kromlook.

Interiör
Interiören karakteriseras av ett exemplariskt utförande – både när det gäller passform och finish – och av små men effektfulla detaljer. Komfortsportstolarna är elektriskt inställbara i alla möjliga riktningar och har konstruerats speciellt för S8. Som tillval kan de fås i den exklusiva klädseln kviltad månsilver. Sömmar och piping har en kontrasterande stålgrå färg, medan de övre inläggen på instrumentpanelen och tiptronic-växelspaken är utförda i Carbon Atlas.

Den läderklädda multifunktionssportratten pryds av färgkontrasterande sömmar och ett S8-emblem som vi också hittar på instrumenten. På typiskt S-modellmanér är instrumenten grå och mätarnålarna vita, och samma design går igen på den klassiska, analoga klockan. S8 erbjuder massor av alternativ både när det gäller interiörfärger, dekorinlägg och sätesklädslar. Hit hör t.ex. smidigt Valcona-läder och säten med ventilation och massagefunktion. Läderpaket, CD-växlare, komfortnyckel med sensorstyrd låsning av bakluckan samt ett orienteringsbelysningspaket gör listan över standardutrustningen komplett. Dessutom är Audi S8 utrustad med innovativa LED-strålkastare och dubbelglasade rutor.

Utrustning
Tillvalslistan över tekniska hjälpmedel kompletteras av säkerhetssystemet Audi pre sense som finns i flera olika versioner. En ny ”pausrekommendation” använder rattrörelserna och andra parametrar för att kunna känna av när föraren håller på att bli trött. Systemet varnar då och rekommenderar föraren att ta en paus.

En nyhet för A8-familjen är ett parkeringssystem med 360°-kamera. 4 minikameror fångar närområdet runt bilen, och bilderna sätts samman av en dator. Föraren kan plocka fram många olika vyer på MMI-monitorn, däribland ett fågelperspektiv. Systemet gör det säkrare att manövrera bilen där det är riktigt trångt, som t.ex. på en uppfart. Speciella kameravinklar gör det möjligt för föraren att se korsande trafik.

MMI navigation plus med MMI touch, en stor hårddisk och en högupplöst 8"-skärm är standard. Likaså Bluetooth biltelefon online som gör det möjligt att koppla upp mobila enheter mot Internet.
 Filmlänkar   
21/03  BMW-förare svinar satan i trafiken
20/03  Polisen gillar inte högljudd E 63 AMG
15/03  Rolls-Royce Ghost på strippen!
15/03  Honda S2000-ägare gör en Mustang - det var väl onödigt!
14/03  Mustang showar - kraschar i Lamborghinis staket
10/03  Åkrädd kartläsare – ren och skär humor!
10/03  A-traktorbygge - från 945 till 740!
01/03  Försäkringsbolaget fick nys om kraschfilmen
28/02  Här är världens snabbaste Honda S2000
28/02  18-åringar ska inte ha Gallardo
27/02  Men vad fanken: Ferrari 488 med korkad förare!
25/02  Stora problem när sänkta bilar möter låga hinder
23/02  Så här förhindrar man en road rage
23/02  De fem bästa Porsche-ljuden
23/02  Superbilsgarage med både bilar och vita tigrar
22/02  Entusiastiskt test av 604-hästars E63S
22/02  Livet är som ett dataspel med Huracán genom natten
21/02  Indisk mobb kastar sten på Aventador och 458
17/02  Månadens motorsport-fails
16/02  Läskigt som sjutton i skogen
15/02  Trumps entourage har hög säkerhet - minst sagt
14/02  Aston Martin Vantage Roadster showar - och kraschar med hus
13/02  Sladda i snö med nya Lamborghini ser kul ut
13/02  McLaren-kraschen kostade 1,1 miljoner
06/02  Bogserlina i London-trafiken får folk att ramla
06/02  Pippigul R8 V10 Plus bärgas från en å
31/01  Dyrt värre: Jon Olssons gamla Murciélago kraschad
31/01  Filmar en Pagani Zonda F - krockar med den
24/01  Elefant röjer på en indisk festival - stångar Tuktuks
24/01  Polis slänger en kopp kaffe på en hojåkare
19/01  Snubben har en gasolbrännare på full fart i bilen
18/01  Tunnelrace slutar med krasch
16/01  Polis och tjuv – i custombyggda muskler!
16/01  Superbilsmöte: Rimac Concept_One vs Veyron
16/01  Hellcat är inte nog – nu kommer SRT Demon!
16/01  Jimmie kör så det ryker med sin M3 E36 Turbo
11/01  BMW M4 i Förenade Arabemiraten - gissa vad?
10/01  Här kraschar han hyr-Ferrarin värd över 2.000.000
10/01  Audi SQ7 kraschar på Nürburgring
09/01  Riktigt mysig mix av burnouts och snabba bilar
Tusentals filmer i arkivet!
 Bilvärlden är galen!   
Visa fler galna bilder »
 Kommentarer   

Inga kommentarer n...


Skriv kommentar:
Namn: E-mail:
Kommentar:

2 + 6 = (Spam-koll)

OBS! Ditt IP-nummer registreras.
Läs mer om kommentarsmöjligheterna
 Bilvärlden är galen!   
Visa fler galna bilder »
 Undersökning   
Går du omvägar för att kolla på snygga fälgar?

Jajamensan
Det händer
Nej!

 Från forumet   
[08:30] ZIL 117 Hot Rod Nisse
[08:29] Beijing CB4 limousine för Race ! Hot Rod Nisse
[10:58] Allmänt/offtopic- tråden! Mr. PinkDrifter
[12:08] Honda CR-Z chargerviper
[15:16] Detta köpte jag precis - Tråden! Robe
 Sportbilen-reklam   
 Senaste bildgallerierna!   
»  Nissan GT-R Track Edition 2017
17 bilder
»  Porsche Panamera Sport Turismo 2018
21 bilder
»  Ferrari F50, Mike Tysons
23 bilder
»  Pagani Huayra Roadster
25 bilder
»  Bugatti-fabriken inifrån
24 bilder
»  MB E 63 S AMG kombi
19 bilder
»  Stockholm Lifestyle Motor Show 2017
136 bilder
»  Ford Mustang 2018
15 bilder
»  BMW 4-serie 2018
135 bilder
»  Audi Q8 concept
34 bilder
»  BMW M5 F10 Vorsteiner
16 bilder
»  BMW M2 Manhart 630 hk
26 bilder

Se fler bilder här! Annonser   
LeoVegas Sports - Årets sporthändelse i mobilen! Besök vår hemsida att ta del av våra exklusiva bonus erbjudanden!

BilDelarOnline24.se
www.ReservDELAR24.Se


 Bilmärken A-Ö   
Hitta allt om DITT märke!
 Sök   
Sök på sportbilen: